Fotbolls-VM i Sydafrika 2010

2010 års upplaga av VM i fotboll var det första som spelades på den afrikanska kontinenten närmare bestämt i Sydafrika. För första gången sedan VM i Frankrike fanns dock inte något svenskt landslag, men det blev ju ändå en ganska trevlig turnering.Första matchen spelades den 11 juni på Soccer City i Johannesburg mellan värdnationen Sydafrika och Mexiko. I den 55:e minuten gjorde hemmalaget 1-0 genom Siphiwe Tshabalala och det såg länge ut som att värdnationen skulle få en perfekt start på turneringen, dock kvitterade den mexikanske kaptenen Rafael Marquez i den 79:e minuten och fastställde slutresultatet till 1-1.Förutom Sydafrika och Mexiko fanns i grupp A även Uruguay och framför allt Frankrike, vilka skulle få allt annat än ett lyckosamt VM, då man slutade sist i gruppen med endast en poäng efter 0-0 mot Uruguay. Efter att ha hamnat på samma poäng som Mexiko, men med sämre målskillnad lyckades heller inte värdnationen att ta sig till slutspel trots seger mot Frankrike i sista gruppspelsmatchen.En annan av de förväntade favoriterna som också misslyckades kapitalt var Italien som efter två 1-1-matcher mot Paraguay respektive Nya Zeeland endast behövde slå Slovakien i sista matchen för att gå vidare. Med tio minuter kvar låg ”gli azzurri” dock under med 0-2 innan Antonio Di Natale fick in 1-2. I det läget räckte det med att göra ett mål till för att gå vidare. Istället gjorde Kamil Kopunek 3-1 för Slovakien i 89:e minuten. Förvisso fick Fabio Quagliarella in en boll till 3-2 i 92:a minuten, men det räckte inte. Bägge finalisterna från VM 2006 alltså utslagna.I övrigt bjöd gruppspelet inte på några större skrällar utan förväntade lag som Argentina, England, Tyskland, Holland, Brasilien, Portugal och Spanien gick som väntat vidare till åttondelsfinal. Noterbart var att samtliga de fem sydamerikanska lagen, förutom tidigare nämnda även Uruguay, Chile och Paraguay gick vidare.Åttondelsfinalerna bjöd på åtminstone några spännande och täta matcher, bland annat den mellan Ghana-USA som efter 1-1 vid full tid gick till förlängning där ghananerna till slut drog det längsta strået efter mål av Asamoah Gyan.Två åttondelsfinaler var att betrakta som två riktiga stormöten, dels den mellan Tyskland och England, dels den mellan Spanien och Portugal. Det första av dessa blev aldrig sådär spännande som nog många hade hoppats då tyskarna var ett nummer för stort för engelsmännen och vann med 4-1. I den andra vann Spanien till slut med 1-0 efter mål av David Villa.När åttondelsfinalerna var över hade hela fyra sydamerikanska lag tagit sig till kvartsfinal tillsammans med tre europeiska lag samt ett från Afrika.Kvartsfinalerna inleddes med en av VM:s absolut bästa matcher, den mellan Holland och Brasilien. Precis som alla hade hoppats blev det en tät match där brassarna genom Robinho tog ledningen redan efter tio minuter, men holländarna kom tillbaka och efter två mål av Wesley Snejder i andra halvlek avgick de orangea med en 2-1-seger.I den andra kvartsfinalen möttes Uruguay och Ghana i en av turneringens mest dramatiska matcher. Efter 1-1 vid full tid väntade förlängning där Uruguays Luis Suarez räddade en boll på mållinjen med handen i slutskedet. Ghana missade den efterföljande straffen och därefter vann Uruguay straffsparksläggningen och avancerade till semifinal.I de två andra kvartsfinalerna besegrade Tyskland Argentina med 4-0 och Spanien Paraguay med 1-0.Den första semifinalen mellan Holland och Uruguay spelades i Kapstaden. Efter 1-1 i paus tog holländarna kommandot och inom loppet av tre minuter i mitten av andra halvleken gjorde man både 2-1 och 3-1. Uruguay lyckades dock reducera till 3-2 på övertid, men det räckte inte och Holland var klart för sin första final sedan 1978.Den andra semifinalen mellan Tyskland och Spanien spelades i Durban. Efter en ganska tillknäppt historia lyckades till slut Spanien genom Puyol få in 1-0 i den 73:e minuten, ett resultat som stod sig till slutsignalen.Finalen spelades på Soccer City i Johannesburg den 11 juli inför drygt 84 000 åskådare. Som väntat blev det en tät och även ganska tuff match med 13 gula och ett rött kort. Efter 0-0 vid full tid såg det länge ut som det skulle bli andra VM-finalen i rad som skulle avgöras på straffar, men då klev Andres Iniesta fram och avgjorde för Spanien med sitt 1-0-mål, vilket innebar att Spanien tog sitt första efterlängtade VM-guld.